ďťż
Lemur zaprasza
1 kg kapusty cukrowej sól cukier 3 dag tłuszczu 3 dag cebuli 8 dag bułki pszennej mleko do namoczenia bułki 4 dag masła lub margaryny 4 jaja sól, cukier, pieprz 2 dag masła do formy 2 dag bułeczki do formy 4 dag masła do polania 2 dag bułeczki do zrumienienia Kapustę oczyścić, pokrajać na duże części, nastawić we wrzącej, osolonej wodzie, ugotować w otwartym naczyniu. Przygotować formę budyniową, nastawić wodę. Cebulę z tłuszczem lekko przysmażyć. Bułkę w mleku namoczyć, odcisnąć, zemleć. Ugotowaną kapustę odcedzić, ostudzić, mocno wycisnąć przez płótno, zemleć, wymieszać z cebulą, podsmażyć. Utrzeć tłuszcz dodając po jednym żółtku. Wymieszać wszystkie składniki z utartymi żółtkami, dodać pieprz, sól i cukier do smaku, starannie rozetrzeć. Ubić pianę, masę budyniową wymieszać z pianą, wyłożyć do formy; formę zamknąć przykrywą, wstawić do garnka z wrzącą wodą. Budyń gotować w parze przez 1/4 godziny. Ugotowany budyń Wyjąć z formy, wyłożyć na okrągły półmisek, ponadkrawać porcje, polać masłem z bułeczką. Podawać zaraz po wyjęciu z formy. |