Lemur zaprasza
PIERNIK POSPOLITY - Ciasta, ciastka : Wirtualna Kuchnia Polska Piernik pospolity Składniki : MĄKA 40 dag CUKIER 10 dag MIÓD 25 dag MASŁO 2 łyżki JAJKA 2 MLEKO 1/2 szklanki SODA 1 łyżeczka GOŹDZIKI CYNAMON AROMAT Uwagi: Mąka - pszenna lub żytnia - pytlowa, miód - naturalny lub sztuczny, masło - margaryna lub olej, goździki, cynamon, ziele angielskie = 1-2 łyżeczki korzeni, zapach - po parę kropli zamiast skórki cytrynowej i pomarańczowej. Mąkę utrzeć z tłuszczem, jajkami i cukrem. Miód podgrzać, lekko zrumienić i gorący dodać do utartej masy. Wlać sodę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, dodać utłuczone i przesiane przez sito korzenie, zapachy i mleko. Ciasto powinno mieć gęstość dobrej śmietany. Wyrobioną dokładnie masę odstawić na 4-5 godzin (w tym czasie następuje fermentacja). Wylać ciasto na wysmarowaną tłuszczem tortownicę lub formę, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godz. ostrożnie próbując drewnianym patyczkiem (patyczek musi być suchy), czy dobrze wypieczone. Wsytudzony piernik można przekrajać i przełożyć marmoladą lub jakąś masą (kremem). MM |