ďťż
Lemur zaprasza
Ciasto maślane: 25 dag masła (margaryny) 15 dag mąki Ciasto podstawowe: 20 dag mąki pół jaja pół łyżki 6-procentowego octu jajo do smarowania ciasta Nadzienie: 50 dag cielęciny (wieprzowiny) bez kości mała cebula 1 dag suszonych grzybów (kostka przyprawy do zup) 2 łyżki tłuszczu łyżka posiekanego koperku (naci pietruszki) sól pieprz jajo Przygotować ciasto francuskie według przepisu Paszteciki z parówkami. Mięso na nadzienie opłukać, odsączyć, pokrajać na kawałki, obsmażyć na gorącym tłuszczu na patelni. Przełożyć do rondelka, wlać 2-3 łyżki wody, dodać obraną, pokrajaną cebulę, opłukane suszone grzyby i dusić do miękkości. Gotowe mięso zemleć w maszynce, dodać sól, pieprz i zieleninę. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, wyciąć prostokąty długości 30 cm i szerokości 10-12 cm, nałożyć nadzienie wzdłuż (2 cm od brzegu) w kształcie wałeczka. Zwinąć, spłaszczyć nieco, krajać ostrym nożem kwadraty, prostokąty lub romby długości ok. 6 cm. Ułożyć na blasze, ochłodzić. Posmarować roztrzepanym jajem, piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 250C. Z podanej ilości otrzymuje się ok. 35 pasztecików. Podawać gorące na półmisku. |