ďťż
Lemur zaprasza
FLAKI PO LWOWSKU - Zupa : Wirtualna Kuchnia Polska Flaki po lwowsku 1 kg flaków wołowych lub cielęcych, 20 dag kości wołowych, 20 dag kapusty włoskiej, 1 cebula, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, 2 łyżki masła, 1/2 łyżki oleju, 1/2 łyżki bułki tartej, 1 łyżka mąki, 1 łyżka parmezanu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/8 łyżeczki mielonego kardamonu, 1 listek laurowy, 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, sól. Flaki dokładnie wyczyścić. Natrzeć solą i kilkakrotnie wypłukać pod bieżącą ciepłą wodą. Następnie zalać zimną wodą, zagotować i odcedzić. Powtórnie zalać zimną wodą, zagotować i odcedzić. Powtórnie zalać zimną wodą, zagotować i odcedzić. Następnie zalać zimną wodą i gotować do miękkości 3 - 4 godz. Następnie wystudzić i pokroić w cienkie paski. Włoszczyznę oczyścić, umyć, zetrzeć na tarce do jarzyn i podsmażyć na 1 łyżce masła. Kapustę umyć i pokroić w szerokie paski. W 3 szklankach wody ugotować włoszczyznę i kości. Kości wyjąć. Do wywaru z włoszczyzną dodać flaki i przyprawy. Gotować jeszcze ok. 1 1/2 godz. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w cienkie krążki. Podsmażyć na oleju, oprószyć mąką, zrumienić, dodać do flaków i zagotować. Śmietanę rozprowadzić rosołem z flaków i wymieszać z potrawą.Na końcu dodać parmezan Na patelni zrumienić bułkę tartą i stopić pozostałą łyżkę masła. Tuż przed podaniem polać flaki stopionym masłem z bułką tartą. MM |