156 (2).HTM

Lemur zaprasza


FRANCUSKI PLACEK WARZYWNY - Warzywa, owoce : Wirtualna Kuchnia Polska














Francuski placek warzywny
4 porcje:
10 czubatych łyżek m±ki (20 dag),
5 płaskich łyżek masła lub margaryny
(10 dag),
6 jajek,
po 50 dag czerwonej i zielonej papry
ki,
2 cebule,
3/4 kg pomidorów bez skórki,
15 dag żółtego sera (tylżyckiego),
po 1 pęczku bazylii i tymianku (lub
po 1 łyżce suszonych ziół),
2 z±bki czosnku,
2 łyżki oleju, sól, pieprz, tłuszcz
do formy.
Zagnie¶ć m±kę z zimnym tłuszczem, 1/2 łyżeczki soli i 5 łyżkami zimnej wody.
Przykryć, wstawić na 30 minut do lodówki.
Obrać czosnek i cebulę. Cebulę pokroić w drobn± kostkę,czosnek posiekać.
Oczy¶cić paprykę, opłukać, pokroić w kostkę.
Rozgrzać w garnku olej, zeszklić czosnek i cebulę. Wrzucić paprykę, dusić razem.
Utrzeć połowę żółtego sera. Wymieszać z jajkami, rozdrobnionymi pomidorami (wcze¶niej os±czyć) i drobno posiekanymi ziołami.
Doprawić do smaku.
Rozwałkować ciasto na posypanym m±k± blacie, wyłożyć nasmarowan± tłuszczem żaroodporn± formę (o ¶rednicy 25 cm).
Wypełnić warzywami, polać sosem pomidorowym.
Piec około 45 minut w temperaturze 200 stopni.
Przykryć pokrojon± w paski reszt± sera, zapiekać 5 minut.
"¦wiat Kobiety"

MM
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • teen-mushing.xlx.pl
  • WÄ…tki
    Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Lemur zaprasza