Lemur zaprasza
FRANCUSKI PLACEK WARZYWNY - Warzywa, owoce : Wirtualna Kuchnia Polska Francuski placek warzywny 4 porcje: 10 czubatych łyżek m±ki (20 dag), 5 płaskich łyżek masła lub margaryny (10 dag), 6 jajek, po 50 dag czerwonej i zielonej papry ki, 2 cebule, 3/4 kg pomidorów bez skórki, 15 dag żółtego sera (tylżyckiego), po 1 pęczku bazylii i tymianku (lub po 1 łyżce suszonych ziół), 2 z±bki czosnku, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, tłuszcz do formy. Zagnie¶ć m±kę z zimnym tłuszczem, 1/2 łyżeczki soli i 5 łyżkami zimnej wody. Przykryć, wstawić na 30 minut do lodówki. Obrać czosnek i cebulę. Cebulę pokroić w drobn± kostkę,czosnek posiekać. Oczy¶cić paprykę, opłukać, pokroić w kostkę. Rozgrzać w garnku olej, zeszklić czosnek i cebulę. Wrzucić paprykę, dusić razem. Utrzeć połowę żółtego sera. Wymieszać z jajkami, rozdrobnionymi pomidorami (wcze¶niej os±czyć) i drobno posiekanymi ziołami. Doprawić do smaku. Rozwałkować ciasto na posypanym m±k± blacie, wyłożyć nasmarowan± tłuszczem żaroodporn± formę (o ¶rednicy 25 cm). Wypełnić warzywami, polać sosem pomidorowym. Piec około 45 minut w temperaturze 200 stopni. Przykryć pokrojon± w paski reszt± sera, zapiekać 5 minut. "¦wiat Kobiety" MM |