1564

Lemur zaprasza


JABLKA ZAPIEKANE Z POZIOMKAMI W CIESCIE BISZKOPTO - Deser : Wirtualna Kuchnia Polska














Jabłka zapiekane z poziomkami w cie¶cie biszkopto
Ciasto:
6-8 dag m±ki,
3 jajka,
8 dag cukru,
3/4 szklanki ¶mietany
8 winnych jabłek (antonówki, landsberskie),
15 dag poziomek,
4 dag cukru pudru,
2 dag tłuszczu do formy

Jabłka umyć, obrać ze skórki, wydr±żyć gniazdka nasienne. Poziomki przebrać, umyć, os±czyć, usun±ć szypułki. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Ułożyć w nim jabłka jedno obok drugiego, w miejsce po gniazdach nasiennych włożyć poziomki i posypać cukrem pudrem. Przyrz±dzić ciasto. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchn± masę, dodać ¶mietanę i przesian± m±kę. Z białek ubić sztywn± pianę, dodać do ciasta i ostrożnie wymieszać, aby nie uszkodzić jej struktury. Ciastem pokryć jabłka z poziomkami, wstawić do gor±cego piekarnika (250C) na 30-40 min. Podawać na tym samym półmisku, na którym się jabłka zapiekały.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>

MM
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • teen-mushing.xlx.pl
  • WÄ…tki
    Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Lemur zaprasza