Lemur zaprasza
JABLKA ZAPIEKANE Z POZIOMKAMI W CIESCIE BISZKOPTO - Deser : Wirtualna Kuchnia Polska Jabłka zapiekane z poziomkami w cieście biszkopto Ciasto: 6-8 dag mąki, 3 jajka, 8 dag cukru, 3/4 szklanki śmietany 8 winnych jabłek (antonówki, landsberskie), 15 dag poziomek, 4 dag cukru pudru, 2 dag tłuszczu do formy Jabłka umyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazdka nasienne. Poziomki przebrać, umyć, osączyć, usunąć szypułki. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Ułożyć w nim jabłka jedno obok drugiego, w miejsce po gniazdach nasiennych włożyć poziomki i posypać cukrem pudrem. Przyrządzić ciasto. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać śmietanę i przesianą mąkę. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do ciasta i ostrożnie wymieszać, aby nie uszkodzić jej struktury. Ciastem pokryć jabłka z poziomkami, wstawić do gorącego piekarnika (250C) na 30-40 min. Podawać na tym samym półmisku, na którym się jabłka zapiekały. From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl> MM |