Lemur zaprasza
30 dag kaszy krakowskiej, 3 jaja, 2 szklanki mleka, łyżka masła 1 kg porów białych, 3 łyżki tłuszczu, 2 łyżeczki m±ki pszennej, pół szklanki ¶mietany, tarta bułka, gałka muszkatołowa, pieprz, przyprawa do zup Kaszę krakowsk± zatrzeć rozmieszanym jajem, następnie wysuszyć w piekarniku i ugotować na mleku z dodatkiem masła. Pory oczy¶cić, dokładnie opłukać, poszatkować i udusić z dodatkiem tłuszczu. Gdy s± miękkie, oprószyć m±k±, dodać ¶mietanę i ostudzić. Wbić jajo, dodać gałkę muszkatołow± i przyprawić do smaku. Wysmarować naczynie tłuszczem, wysypać tart± bułk± i układać warstwami kaszę i pary. Cało¶ć zapiec w piekarniku. Podawać z sosem ¶mietanowym. |