ďťż
Lemur zaprasza
GES ZE SMIETANA - Mieso: Drob : Wirtualna Kuchnia Polska Gęś ze śmietaną 1 gęś (2,5 kg.), 25 dag. ryżu, 15 dag. wątróbek drobiowych, 3 łyżki masła, 2 cebule, 1 puszka przecieru pomidorowego, 1 szklanka śmietany, 1 łyżka koperku, sól, pieprz. Gęś umyć i osączyć, odciąć szyjkę i końce skrzydeł. Tuszkę natrzeć solą i odstawić w chłodne miejsce na 1 godz. PRZYGOTOWANIE FARSZU : W oslonym wrzątku ugotować ryż na sypko. Wątróbki oczyścić, opłukać i osączyć i drobno pokroić. Cebule obrać, opłukać, posiekać i usmażyć wraz z wątróbkami na 2 łyżkach masła. Ryż wymieszać z koperkiem, cebulą i wątróbkami. Doprawić solą i pieprzem. Gęś wypełnić farszem i zaszyć. Włożyć do brytfanny wysmarowanej pozostałym masłe, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 250 st.C i piec ok. 1 godz. Śmietanę połączyć z przecierem pomidorowym i lekko osolić. Gdy z gęsi wytopi się tłuszcz i będzie rumiana, zlać tłuszcz z brytfanny, zmniejszyć ogień, a gęś polewać sosem śmietanowym i piec jeszcze 30 min. Podawać z buraczkami zasmażanymi i ziemniakami z wody. MM |