ďťż
Lemur zaprasza
GYROS Z SOSEM CZOSNKOWYM - Mieso: Wieprzowina : Wirtualna Kuchnia Polska Gyros z sosem czosnkowym Składniki na 4 porcje 60 dag wieprzowej sznyclówki po 1 małej zielonej, czerwonej i żółtej papryce 10 średnich pieczarek 2 średnie cebule 1 pęczek szczypiorku 2 pojemniki (po 15 dag) jogurtu naturalnego 1 pojemnik (15 dag) kwaśnej śmietany 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki oregano, szczypta mielonego kminku oraz pieprzu cayenne, sól, biały pieprz. Pokroić mięso w wąskie paski. Obrać jeden ząbek czosnku, drobno posiekać. Przygotować marynatę. Rozetrzeć w misce czosnek ze słodką papryką, kminkiem i oregano, solą oraz pieprzem cayenne. Dodać olej, wrzucić kawałki mięsa. Dokładnie wymieszać, odstawić pod przykryciem na 2 godziny. Obrać i umyć cebulę, pokroić w plasterki. Starannie oczyścić i umyć paprykę i pieczarki. Paprykę pokroić w paski - grzyby w plasterki. Rogrzać na ogniu suchą patelnię i wrzucić mięso. Smażyć niewielkimi porcjami, energicznie mieszając. Zdjąć usmażone mięso z patelni. Wyłożyć na patelnię pieczarki, paprykę i cebulę, smażyć około 10 minut. Włożyć ponownie mięso, wymieszać z pozostałymi składnikami, dobrze podgrzać. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Obrać pozostały czosnek, bardzo drobno posiekać. Opłukać i osuszyć szczypiorek, także drobno posiekać. Zmieszać jogurt z kwaśną śmietaną, dodać czosnek i 2/3 szczypiorku. Doprawić tak przygotowany sos solą i pieprzem. Wlać sos czosnkowy do miseczki, posypać resztą szczypiorku. Podawać do gyros. 1 porcja - 750 kalorii MM |