Lemur zaprasza
1 kg różnych morskich ryb 50 dag ziemniaków 2 łyżki m±ki pół szklanki słodkiej ¶mietanki 8 kromek bułki 5 dag masła szklanka mleka 2 kieliszki białego wina cebula 2 marchwie pęczek natki pietruszki zielony koper sól pieprz 2 I wody zagotować z winem posolić, dodać drobno pokrajan± marchew, cał± cebulę oraz natkę pietruszki i gotować 15 min. Po tym czasie dodać obrane całe ziemniaki, pogotować chwilę i dołożyć pokrajan± na dzwonka rybę. Gotować do miękko¶ci. W rondelku przygotować jasn± zasmażkę z masła i m±ki, zalać j± zimnym mlekiem i mieszać trzymaj±c na bardzo małym ogniu, aż powstanie gładki sos. Wlać ¶mietankę, wymieszać i trzymać w cieple. Przed podaniem na stół rybę i ziemniaki wyj±ć na półmisek i obłożyć wokół kromkami bułki posmarowanej masłem. Wywar przecedzić, poł±czyć z sosem, zagotować, przyprawić sol±, pieprzem i posiekanym koperkiem. Podać jednocze¶nie na stół półmisek z ryb± i zupę do popicia. |