ďťż
Lemur zaprasza
KALAFIOR SMAZONY W CIESCIE 1 - Warzywa, owoce : Wirtualna Kuchnia Polska Kalafior smażony w cieście 1 1 kalafior, olej do smażenia, sól, ciasto: 1 szklanka mąki 2 łyżki oleju 1/2 szklanki wody 1 jajo Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki i umyć w zakwaszonej octem wodzie. Odcedzić. wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować 10 minut. Osączyć na sicie. Z mąki, żółtka, oleju, szczypty soli i wody przygotować ciasto gęściejsze niż na naleśnik. Odstawić na godzinę. Przed rozpoczęciem smażenia, wymieszać ze sztywno ubitą pianą z białka. Różyczki kalafiora zanurzyć w cieście i smażyć w rozgarzanym oleju w rondlu na złoty kolor. Osączyć na bibule. Podawać gorące. MM |