Lemur zaprasza
1 kg rozmaitych ryb gar¶ć suszonych borowików łyżka m±ki pół szklanki ¶mietany żółtko cebula listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego por pietruszka kawałek selera parę łyżek soku cytrynowego koper sól Grzyby dokładnie wymyć i moczyć przez noc. Do 2 I wody dodać grzyby z wod±, w której się moczyły, oraz pokrajan± włoszczyznę. Gotować 10-15 min, po czym włożyć sprawione, umyte ryby i gotować na małym ogniu jeszcze ok.15 min. Po ugotowaniu ryby wyj±ć, a wywar przecedzić. Grzyby i jarzyny przeznaczyć do innych celów, a wywar (je¶li jest za mało, rozcieńczyć go wod±) "zaci±gn±ć" ¶mietan±, rozmieszan± z m±k± i żółtkiem i silnie podgrzać. Na koniec dodać sok z cytryny i wsypać mielone ziele angielskie. Podawać zupę rybn± na gor±co z dodatkiem ziemniaków z wody lub pieczywem. |