Lemur zaprasza
Kuchnia z szybkowaru 1 szklanka suchej, uprzednio namoczonej na noc fasoli, 2 marchwie, 1 pietruszka, 2 cebule, 4 kartofle, 10 dag boczku wędzonego, 1,2 I wody, 2 łyżki m±ki; majeranek, sól do smaku Fasolę (wraz z wod±, w której się moczyło) oraz oczyszczone i pokrojone warzywa (przy czym cebulę tylko jedn±) zalać wod± w szybkowarze, szybkowar zamkn±ć i ogrzewać 45 minut od momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnętrznego. W tym czasie pokroić boczek, usmażyć, zrumienić na nim oczyszczon± i drobno pokrojon± drug± cebulę. Z m±ki i odrobiny wody zagnie¶ć twarde ciasto. Po upływie przewidzianego czasu szybkowar otworzyć, postawić z powrotem na ogień i wetrzeć do zupy ciasto, posługuj±c się tark± do jarzyn, zagotować. Posolić, dodać usmażony boczek z cebul±. U w a g a. Z młodej, nie stwardniałej jeszcze fasoli zupę tę gotuje się około 20 minut. |