eryk4

Lemur zaprasza


Kulinarne przygody z Erykiem
MENU:

Kulinarne przygody z Erykiem (4)


TLUSTY CZWARTEK

Polskie paczki, lekkie, aromatyczne i delikatne ciesza sie od wiekow w polskiej tradycji
kulinarnej ogromna popularnoscia. Jeszcze dzis mieszkancy Warszawy zjadaja w Tlusty
Czwartek ponad dwa miliony paczkow cukierniczych, nie liczac tych, ktore - wedlug
dawnych, rodzinnych przepisow - smazy sie w wielu domach.

Ksiadz Jedrzej Kitowicz tak opisuje paczki w swoim "Opisie obyczajow i zwyczajow za
panowania Augusta III": "staroswieckim paczkiem trafiwszy w oko, moglby go byl
podsinic, dzis paczek jest tak pulchny, tak lekki, ze scisnawszy go w reku, znowu sie
rozciaga i pecznieje jak gabka do swojej objetosci, a wiatr zdmuchnalby go z
polmiska".

PACZKI WARSZAWSKIE (ZNAKOMITE!)

Zaczynamy od przyrzadzenia zaczynu z 6 dag drozdzy, 10 dag maki, lyzki cukru i mleka
(ok. 1/3 szklanki). Gdy zaczyn odpowiednio wyrosnie, dodajemy 40 dag maki, utarte z 8
dag cukru 8 zoltek, okolo 1/4 l zaledwie letniej slodkiej smietanki, utluczona i przesiana
przez geste sito wanilie (1/4 laski), 15 dag roztopionego, letniego masla, 1/3 lyzeczki soli
oraz kieliszek spirytusu. Mozna dodac nieco otartej na najdrobniejszej tarce skorki
cytrynowej. Ciasto wyrabiamy starannie reka; gdy odstaje od rak i miski, jest gotowe.
Powinno byc niezbyt geste, lsniace i elastyczne. Gdy zacznie ponownie rosnac, nabieramy
lyzka porcje po ok. 4 dag. Formowac w reku male krazki, w srodek nalozyc 1/2 lyzecki
nadzienia (konfitura z rozy), zlepic, uformowac kulke i klasc zlepieniem na dol na
oproszonej maka serwecie. Uformowane paczki przykryc czysta serweta. Gdy niemal
dwukrotnie wyrosna, delikatnie zmiesc pedzelkiem lub piorkiem make i smazyc je partiami
w nagrzanym silnie smalcu, w plytkim i szerokim rondlu, by swobodnie, nie stykajac sie,
plywaly w tluszczu. Gdy paczki od dolu sie zrumienia, obracamy je ostoznie. Upieczone,
wyjmujemy starannie, osaczamy z tluszczu (na bialej bibule) i cieple suto oproszamy
cukrem pudrem, aromatyzowanym i utluczona, przesiana wanilia. Natomiast letnie paczki
mozna polukrowac rzadkim lukrem paczowym i wilgotny lukier posypac najdrobniej
posiekana, usmazona w cukrze skorka pomaranczowa.

SMACZNEGO ZYCZY WASZ ERYK!

Literatura: M. Lemnis, H. Vitry, W staropolskie kuchni, Interpress


MENU:


Redakcja Peryt Press

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • teen-mushing.xlx.pl
  • Wątki
    Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Lemur zaprasza