Lemur zaprasza
Kulinarne przygody z Erykiem MENU: Kulinarne przygody z Erykiem (4) TLUSTY CZWARTEK Polskie paczki, lekkie, aromatyczne i delikatne ciesza sie od wiekow w polskiej tradycji kulinarnej ogromna popularnoscia. Jeszcze dzis mieszkancy Warszawy zjadaja w Tlusty Czwartek ponad dwa miliony paczkow cukierniczych, nie liczac tych, ktore - wedlug dawnych, rodzinnych przepisow - smazy sie w wielu domach. Ksiadz Jedrzej Kitowicz tak opisuje paczki w swoim "Opisie obyczajow i zwyczajow za panowania Augusta III": "staroswieckim paczkiem trafiwszy w oko, moglby go byl podsinic, dzis paczek jest tak pulchny, tak lekki, ze scisnawszy go w reku, znowu sie rozciaga i pecznieje jak gabka do swojej objetosci, a wiatr zdmuchnalby go z polmiska". PACZKI WARSZAWSKIE (ZNAKOMITE!) Zaczynamy od przyrzadzenia zaczynu z 6 dag drozdzy, 10 dag maki, lyzki cukru i mleka (ok. 1/3 szklanki). Gdy zaczyn odpowiednio wyrosnie, dodajemy 40 dag maki, utarte z 8 dag cukru 8 zoltek, okolo 1/4 l zaledwie letniej slodkiej smietanki, utluczona i przesiana przez geste sito wanilie (1/4 laski), 15 dag roztopionego, letniego masla, 1/3 lyzeczki soli oraz kieliszek spirytusu. Mozna dodac nieco otartej na najdrobniejszej tarce skorki cytrynowej. Ciasto wyrabiamy starannie reka; gdy odstaje od rak i miski, jest gotowe. Powinno byc niezbyt geste, lsniace i elastyczne. Gdy zacznie ponownie rosnac, nabieramy lyzka porcje po ok. 4 dag. Formowac w reku male krazki, w srodek nalozyc 1/2 lyzecki nadzienia (konfitura z rozy), zlepic, uformowac kulke i klasc zlepieniem na dol na oproszonej maka serwecie. Uformowane paczki przykryc czysta serweta. Gdy niemal dwukrotnie wyrosna, delikatnie zmiesc pedzelkiem lub piorkiem make i smazyc je partiami w nagrzanym silnie smalcu, w plytkim i szerokim rondlu, by swobodnie, nie stykajac sie, plywaly w tluszczu. Gdy paczki od dolu sie zrumienia, obracamy je ostoznie. Upieczone, wyjmujemy starannie, osaczamy z tluszczu (na bialej bibule) i cieple suto oproszamy cukrem pudrem, aromatyzowanym i utluczona, przesiana wanilia. Natomiast letnie paczki mozna polukrowac rzadkim lukrem paczowym i wilgotny lukier posypac najdrobniej posiekana, usmazona w cukrze skorka pomaranczowa. SMACZNEGO ZYCZY WASZ ERYK! Literatura: M. Lemnis, H. Vitry, W staropolskie kuchni, Interpress MENU:
|