Lemur zaprasza
PIERNIK POSPOLITY - Ciasta, ciastka : Wirtualna Kuchnia Polska Piernik pospolity Składniki : MˇKA 40 dag CUKIER 10 dag MIÓD 25 dag MASŁO 2 łyżki JAJKA 2 MLEKO 1/2 szklanki SODA 1 łyżeczka GO¬DZIKI CYNAMON AROMAT Uwagi: M±ka - pszenna lub żytnia - pytlowa, miód - naturalny lub sztuczny, masło - margaryna lub olej, goĽdziki, cynamon, ziele angielskie = 1-2 łyżeczki korzeni, zapach - po parę kropli zamiast skórki cytrynowej i pomarańczowej. M±kę utrzeć z tłuszczem, jajkami i cukrem. Miód podgrzać, lekko zrumienić i gor±cy dodać do utartej masy. Wlać sodę rozpuszczon± w niewielkiej ilo¶ci wody, dodać utłuczone i przesiane przez sito korzenie, zapachy i mleko. Ciasto powinno mieć gęsto¶ć dobrej ¶mietany. Wyrobion± dokładnie masę odstawić na 4-5 godzin (w tym czasie następuje fermentacja). Wylać ciasto na wysmarowan± tłuszczem tortownicę lub formę, wstawić do ¶rednio nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godz. ostrożnie próbuj±c drewnianym patyczkiem (patyczek musi być suchy), czy dobrze wypieczone. Wsytudzony piernik można przekrajać i przełożyć marmolad± lub jak±¶ mas± (kremem). MM |