ďťż

1351

Lemur zaprasza


ROGALIKI POLFRANCUSKIE Z ROZA - Ciasta, ciastka : Wirtualna Kuchnia Polska














Rogaliki półfrancuskie z różą
60 dag (3 szklanki) mąki,
1 szklanka śmietany,
25 dag margaryny,
szczypta soli,
1 dag (1 łyżeczka) cukru,
konfitura z płatków róży,
1 białko do smarowania,
cukier kryształ do posypania

Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać śmietanę, sól i cukier. Składniki połączyć nożem i lekko zarobić (w cieście powinny być widoczne małe grudki tłuszczu). Ciasto oziębić, rozwałkować na grubość około 1/2 cm, pokroić w prostokąty 6 x 8 cm. Dłuższy bok prostokąta posmarować konfiturą, zwinąć w rurkę tak, żeby w środku powstała wolna przestrzeń. W miejscu złączenia naciąć 34 razy i wygiąć w podkówkę nacięciem na zewnątrz. Rogaliki posmarować białkiem i posypać cukrem. Piec w bardzo gorącym piekarniku 15-20 min.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>

MM
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • teen-mushing.xlx.pl
  • Wątki
    Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Lemur zaprasza