ďťż
Lemur zaprasza
ROGALIKI POLFRANCUSKIE Z ROZA - Ciasta, ciastka : Wirtualna Kuchnia Polska Rogaliki półfrancuskie z różą 60 dag (3 szklanki) mąki, 1 szklanka śmietany, 25 dag margaryny, szczypta soli, 1 dag (1 łyżeczka) cukru, konfitura z płatków róży, 1 białko do smarowania, cukier kryształ do posypania Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać śmietanę, sól i cukier. Składniki połączyć nożem i lekko zarobić (w cieście powinny być widoczne małe grudki tłuszczu). Ciasto oziębić, rozwałkować na grubość około 1/2 cm, pokroić w prostokąty 6 x 8 cm. Dłuższy bok prostokąta posmarować konfiturą, zwinąć w rurkę tak, żeby w środku powstała wolna przestrzeń. W miejscu złączenia naciąć 34 razy i wygiąć w podkówkę nacięciem na zewnątrz. Rogaliki posmarować białkiem i posypać cukrem. Piec w bardzo gorącym piekarniku 15-20 min. From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl> MM |