ďťż
Lemur zaprasza
Kuchnia chińska 1 1/4 paczki spaghetti lub odpowiednia ilość domowego makaronu 1 gruby kotlet schabowy pokrajany w słupki lub płat zrazówki wolowej ewentualnie pierś kurczaka 3 duże pieczarki pokrajane w paski 1 małą cebula pokrajana w piórka 1 szklanka obgotowanej zielonej fasolki pociętej na ukośne paski 1 mała marchewka oskrobana pokrajana w cienkie paski 1/2 szklanki drobno poszatkowanej białej kapusty 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu lub chilli 6 łyżek oleju jadalnego Marynata: 1-2 roztarte ząbki czosnku 1/2 łyżeczki imbiru (dowolnie) 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka sosu sojowego lub 1/2 łyżki przyprawy maggi i 1 1/2 łyżki wody szczypta glutasoli (dowolnie) Sos : 1/2 szklanki rosołu lub wody 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka sosu sojowego lub 1/2 łyżki przyprawy maggi z 1/2 łyżki wody. Mięso wymieszać z marynatą, przykryć i odstawić. Wymieszać składniki sosu. Odstawić. Spaghetti lub makaron ugotować w osolonej wodzić, dobrze wypłukać, dokładnie osączyć, odstawić. Silnie rozgrzać na dużej patelni 2 łyżki oleju, wkładać po kolei osolone jarzyny: cebulę, fasolkę, marchew i kapustę. Smażyć na dużym ogniu przez 2 min: Posolić, zamieszać. Przełożyć , łyżką cedzakową na talerz, trzymać w cieple. Odstawić. Na tej samej patelni, rozgrzać mocno 2 łyżki oleju. Włożyć mięso i smażyć 2 min. na dużym ogniu (mięso wolowe lub z kurczaka - minutę). Dołożyć pieczarki i smażyć jeszcze przez minutę. Wyłożyć wszystko łyżką cedzakową. Odstawić. Na patelnię na której przygotowano jarzyny i mięso wlać 2 łyżki oleju, włożyć spaghetti lub makaron, smażyć na małym ogniu, aż się dobrze zagrzeje (2 min.) Dodać mięso i jarzyny na patelnię ze spaghetti, smażyć około 2 min., stale mieszając. Zwiększyć płomień, wlać przygotowane wymieszane ze sobą składniki sosu, chwilę gotować mieszając, aby sos zgęstniał. Doprawić solą do smaku. Wyłożyć na gorący półmisek i natychmiast podawać. Proporcje dla 2-3 osób |