1642

Lemur zaprasza

Kuchnia Jamajki
Farsz:
1/3 szklanki drobno posiekane) dymki lub szczypiorku
2 łyżki oleju jadalnego
1/4 kg mielonego miĽsa
2 ¶rednie, drobno posiekane pomidory
2 łyżeczki soli
1 roztarty z±bek czosnku
Ľ łyżeczki mielonej gorczycy (dowolnie)
1/4 łyżeczki przyprawy chili lub ostrej papryki
1 jajo

Ciasto:
1 jajo
2 I 1/2 szklanki m±ki
1 łyżeczka soli
1/2 kostki masła (może byę ro¶linne)l
1/4 szklanki wody

1. Dymkę lub szczypiorek lekko przesmażyć na rozgrzanym oleju, dodać mięso i smażyć mieszaj±c, aż straci czerwony kolor.
2. Dodać pomidory, czosnek i resztę przypraw. Smażyć na małym ogniu przez 5 min.
3. Roztrzepane jajo wlać do mięsa i wymieszać, smażyć przez 2 min., odstawić, ostudzić.
4. Utrzeć masło z m±k± i sol±.
5. Ubić żółtko z wod±, wlać do m±ki i wymieszać na jednolit± masę.
6. Ciasto cienko rozwałkować, wyci±ć z niego kr±żki o ¶rednicy około 7 cm, nałożyć po łyżce farszu i zlepiać jak pierogi.
7. Posmarowane białkiem z wod±, ułożyć na blasze.
8. Piec w nagrzanym piekarniku (230 C} przez 12 min.
Proporcje na około 30 pierożków
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • teen-mushing.xlx.pl
  • WÄ…tki
    Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Lemur zaprasza