ďťż

1765

Lemur zaprasza


KURCZE W MIODZIE - Mieso: Drob : Wirtualna Kuchnia Polska














Kurcze w miodzie
1 kurcze,
4 ząbki czosnku,
1 szklanka oliwy,
2 cebule,
1 marchewka,
2 łyżki octu lub soku z cytryny,
1 szklanka białego wytrawnego wina,
10 ziaren pieprzu,
3 łyżki miodu
sól

Obrać czosnek i cebulę, pokroić na plasterki. Marchewkę oczyścić, umyć, pokroić drobno. Wymieszać oliwę z winem i octem (lub sokiem z cytryny), dodać cebulę, czosnek, marchewkę, pieprz. Zalać ta marynata kurczaka w garnku, pozostawić na 2 godz, obracając co jakiś czas. Następnie wyjąć kurczaka, odsączyć, nadziać na rożen i piec obracając. Rozpuścić miód w małej ilości marynaty i polewać nim drób w czasie pieczenia wiele razy. Po około 1-3/2 godz. kurczak będzie upieczony, ma złocistą skórkę i jest lekko chrupiący.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>

MM
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • teen-mushing.xlx.pl
  • Wątki
    Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Lemur zaprasza