ďťż
Lemur zaprasza
Świeża bułka (40 dag) 10 dag masła 10 dag kiełbasy (nie suchej) 10 dag kiszki pasztetowej 2-3 korniszony (ogórek kwaszony) 2 jaja łyżka musztardy sól pieprz kilka listków sałaty (naci pietruszki) Skórkę z bułki otrzeć na tarce, oba końce bułki odciąć, a z pozostałej czźści środkowej, długości ok. 20 cm, usunąę miąższ wykrawając go nożem. Jaja ugotowane na twardo obraę, oddzielię żółtka od białek. Kiełbasź, korniszony lub obrany ze skórki ogórek, białka i 1/4 miąższu wybranego z bułki posiekaę. Masło utrzeę z musztardą, kiszką pasztetową, żółtkami i posiekanym miąższem bułki. Roztartą masę wymieszać z pozostałymi posiekanymi składnikami, dodać pieprz, posolić i nałożyć do wydrążonej bułki, dość silnie upychając, aby masa dokładnie wypełniła jej wnętrze. Zawinąć w pergamin lub serwetę i pozostawić w chłodzie do zastygnięcia. Przed podaniem pokrajać w poprzek na kanapki grubości ok. 0,5 cm. Podawać na oddzielnej tacy lub półmisku, przybrane listkami sałaty lub naci pietruszki. |