ďťż
Lemur zaprasza
2 duże węgorze sól pieprz porcja włoszczyzny bez kapusty cebula 5 goździków 5 ziaren ziela angielskiego łyżka rozmarynu suszonego lub świeżego posiekanego 3 łyżki octu pół szklanki białego wytrawnego wina Węgorza natrzeć solą i piaskiem (nie ściągając skóry), usunąć wnętrzności, opłukać w wodzie z octem, rozpłatać, wyjąć kręgosłup, pokrajać na kawałki o długości ok. 30 cm. Każdy kawałek zwinąć w kłębek, posypując solą i pieprzem, obwiązać cienkim łyczkiem lub lnianą nicią i zostawić tak na 3 godz. Ugotować smak z włoszczyzny, cebuli, goździków, ziela angielskiego i rozmarynu, wlać ocet i białe wino. Przestudzić. Nasolonego węgorza włożyć do garnka, zalać przegotowaną i ostudzoną marynatą. Przechowywać w chłodnym miejscu, gdzie może stać przez dłuższy czas. |