Lemur zaprasza
50 dkg ¶wieżych grzybów 3 dkg cebuli 3dkg masła Podprawa: 4 dkg m±ki 25 dkg ¶mietany sól pieprz Grzyby oczy¶cić z piasku, je¶li trzeba, szybko opłukać, drobno posiekać; cebulę posiekać, dodać do grzybów. Grzyby zalać szklank± wody, dodać masło i powoli ugotować na silnym ogniu pod przykryciem; gdy grzyby s± miękkie a odparowane, trochę je podsmażyć i zrumienić, uważaj±c, aby się nie przypaliły. ¦mietanę wymieszać z m±k± na gładk± masę, wlać do miękkich grzybów, mieszaj±c zagotować, dodać trochę wody, odstawić. Do podprawionych grzybów dodać sól i pieprz do smaku, zagotować, zaraz podawać. Sosu tego używać do klusek, sypkiej kaszy, ziemniaków. Sos nie powinien długo stać w cieple, gdyż grzyby łatwo się psuj±, nawet po ugotowaniu, i wtedy mog± być przyczyn± ciężkiego zatrucia. |