ďťż
Lemur zaprasza
2 1/2 litra pełnego mleka zsiadłego 2 łyżki szczypiorku 30 dkg pokrajanej botwinki 4 łyżki zielonego koperku (młodych listków i korzeni buraków) sól 1 łyżka cukru 1/2 łyżki octu 6% (1 szklanka śmietany pasteryzowanej) 2 kiszone lub świeże ogórki 2 jaja Botwinę opłukać starannie pod wodą bieżącą, oczyścić i pokrajać drobno, zalać 1/2 litrem wrzącej wody, lekko zakwasić, ugotować, i ostudzić. Ogórki świeże umyć, obrać i poszatkować, kiszone poszatkować bez obierania. Szczypiorek, koperek opłukać, otrząsnąć, drobno pokrajać. Jaja ugotować na twardo, obrać, grubo posiekać. Młode, kwaśne mleko dobrze rozmącić mątewką, dodać do mleka zimną, ugotowaną botwinkę razem z wywarem, jaja, ogórki i zieleninę pokrajaną, soli (i cukru) do smaku. Na końcu do zupy można dodać śmietanę. Podawać z chlebem lub ziemniakami. Porcja tej zupy jako posiłku jednodaniowego oblicza się na 1/2 litra. |