ďťż
Lemur zaprasza
Kuchnia chińska 1 mały kurczak (około 1 kg) 25 dag marchwi 1 - 3 łyżeczek przyprawy chilli 2 1/2 łyżeczki sosu sojowego 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki wytrawnego białego wina lub czystej wódki 1/4 łyżeczki glutasoli, "Vegety" lub "Jarzynki" 1 mała cebula dymka pokrajana w 3 cm kawałki 1-2 roztarte ząbki czosnku (dowolnie) 2 plasterki świeżego imbiru lub łyżeczka imbiru w proszku 3-4 łyżki oleju do smażenia wrząca woda Kurczaka podzielić na 12-16 kawałków, natrzeć łyżką sosu sojowego i łyżką alkoholu, odstawić na 1 godz. Oskrobaną marchew pokrajać w dużą kostkę. Olej wlać na gorącą patelnię, rozgrzać na dużym ogniu wsypać marchew, mieszając smażyć minutę, włożyć kawałki kurczaka, smażyć do zrumienienia około 2 min, dodać cebulę imbir, chilli i czosnek, mieszając smażyć 30 sek, wlać 1 1/2 łyżki sosu sojowego i łyżkę alkoholu, mieszając smażyć 30 sek. Składniki z patelni przełożyć do czystego garnka. Na patelnię, w której smażono kurczaka, wlać szklankę wrzątku, mieszając łyżką zeskrobać cząsteczki pozostałe ze smażenia, wlać do garnka z kurczakiem. Zalać szklanką wrzącej wody, doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, przykryć, zmniejszyć płomień, dusić na małym ogniu około 1 godz. lub do miękkości mięsa. Podawać natychmiast. Proporcje: dla 2-4 osób - jako danie główne, z ryżem. |