ďťż
Lemur zaprasza
Młoda kaczka 3-.4 gotowane ziemniaki żołądek serce i wątróbki kacze 2 cebule pół łyżeczki mielonego kminku szczypta majeranku 5 dag masła lub margaryny jajko łyżka tartej bułki kilka łyżek śmietany sól Tuszkę kaczki po oczyszczeniu dobrze wypłukać, natrzeć solą i kminkiem, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Żołądek i serce ugotować. Gotowane ziemniaki i podróbki przepuścić przez maszynkę, dodając surową wątróbkę. Do masy dodać: jajko, majeranek, sól, tartą bułkę oraz przesmażoną w tłuszczu, drobno posiekaną cebulę. Wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym nadzieniem wypełnić tuszkę i zaszyć ją białą nicią. Skórkę natrzeć masłem lub margaryną. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika, polać filiżanką gorącej wody i piec ok.1,5 godz., polewając często wytworzonym sosem. Na 5 min przed zakończeniem pieczenia polać kaczkę kilkoma łyżkami śmietany. Podawać z połówkami jabłek lub śliwek, krótko podsmażonymi na tłuszczu. Można też dodać owoce do tej samej blaszki, w której piecze się kaczka, na 10-15 min przed ukończeniem pieczenia. |