ďťż
Lemur zaprasza
Murzynek w koszulce 185 g. twardej czekolady, 3 jajka, 185 g. masła, 250 g. śmietany kremówki, 90 g. cukru pudru, olej do smarowania formy. Połamaną w niewielkie kawałki czekoladę włożyć do garnka. Garnek wstawić do innego garnka wypełnionego ciepłą wodą i postawić na ogniu. Do rozpuszczonej czekolady dodać rozdrobnione masło. Wymieszać. Czekoladę z masłem ostudzić.Białka oddzielić od żółtek. Białka odstawić. Żółtka dodać do czekolady z masłem i za pomocą trzepaczki lub miksera starannie wymieszać. Uzyskana masa powinna być gładka i gęsta. Białka ubić na sztywną pianę. Po jednej łyżce dodawać do masy czekoladowej, delikatnie mieszając. Przełożyć do wysmarowanej formy (najlepiej o kształcie babki) i odstawić na noc w zimne miejsce. Śmietanę ubić, stopniowo dodając cukier. Zastygłą masę czekoladową wyjąć z formy (w razie potrzeby zanurzyć formę na kilka sekund w ciepłej wodzie) i szprycą do kremu udekorować całą powierzchnię śmietaną. NASZE RADY : * Wnętrze murzynka nie jest zbyt słodkie, można więc do masy dodać nieco cukru pudru, pamiętając jednak, że wierzch deseru pokrywa bardzo słodka bita śmietana. I odwrotnie, jeśli kontrasty smakowe mają być duże,można użyć gorzkiej czekolady. * Zamiast surowych żółtek, można dodać ubite na parze. Robimy to podobnie jak przy rozpuszczaniu czekolady z pomocą dwóch garnków. Ciepłą masę jajeczną, rozbitą trzepaczką, łączymy z rozpuszczoną czekoladą. Pianę, tak jak w przepisie, dodajemy po schłodzeniu kremu. Na parze można ubijać również całe jajka. |