eryk8

Lemur zaprasza


Kulinarne przygody z Erykiem
MENU:

Kulinarne przygody z Erykiem (8)


KASZA W KUCHNI POLSKIEJ

Polacy od dawien dawna byli wielkimi amatorami i znawcami kasz. Gospodynie polskie
juz przed wiekami znaly wiele sposobow ich podawania. Gotowano z nich zawiesiste,
pozywne zupy, jadano z mlekiem, wypiekano i prazono w piecu, kraszono slonina,
maslem, olejem i serem, przyprawiano grzybami, sliwkami, podawano - jako ze na
ziemniaki trzeba bylo poczekac jeszcze pare wiekow - do roznych miesiw i obficie
polewano sosami. Zamilowanie Polakow do kasz utrwalilo staropolskie przyslowie
mowiace, iz "Polak nie da sobie w kasze dmuchac’’. Oczywiscie, kasza
posluzyla tu za
przenosnie, ale jest wymowna. Popularnosc kasz zaczela slabnac po pojawieniu sie
ziemniakow, lecz nigdy nie wygasla.

KASZA GRYCZANA 'PRUZONA' WYPIEKANA NA SYPKO

1 szklanke kaszy gryczanej ,,palonej’’, po dokladnym przebraniu wsypac do rondla, w
ktorym rozgrzalismy silnie 5 dag smalcu. Prazyc, mieszajac tak dlugo, az sie ziarnka
nasyca tluszczem i lekko zrumienia. Wowczas kasze nalezy zalac osolonym do smaku
wrzatkiem i rondel postawic na malym ogniu. Gdy kasza wchlonie wode, przykryty rondel
wstawiamy do srednio goracego piekarnika na 45 minut. Wten sposob przyrzadzona kasza
jest idealnie sypka. Mozna tez, zamiast wody, zalac kasze lekkim wywarem z grzybow
suszonych. Okrasic swiezo wytopionymi ze sloniny skwarkami. Efekt znakomity !

SMACZNEGO ZYCZY WASZ ERYK!


Literatura: M. Lemnis, H.Lemnis, W staropolskiej kuchni, Interpress


MENU:


Redakcja Peryt Press

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • teen-mushing.xlx.pl
  • WÄ…tki
    Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Lemur zaprasza