Lemur zaprasza
Kulinarne przygody z Erykiem MENU: Kulinarne przygody z Erykiem (8) KASZA W KUCHNI POLSKIEJ Polacy od dawien dawna byli wielkimi amatorami i znawcami kasz. Gospodynie polskie juz przed wiekami znaly wiele sposobow ich podawania. Gotowano z nich zawiesiste, pozywne zupy, jadano z mlekiem, wypiekano i prazono w piecu, kraszono slonina, maslem, olejem i serem, przyprawiano grzybami, sliwkami, podawano - jako ze na ziemniaki trzeba bylo poczekac jeszcze pare wiekow - do roznych miesiw i obficie polewano sosami. Zamilowanie Polakow do kasz utrwalilo staropolskie przyslowie mowiace, iz "Polak nie da sobie w kasze dmuchac’’. Oczywiscie, kasza posluzyla tu za przenosnie, ale jest wymowna. Popularnosc kasz zaczela slabnac po pojawieniu sie ziemniakow, lecz nigdy nie wygasla. KASZA GRYCZANA 'PRUZONA' WYPIEKANA NA SYPKO 1 szklanke kaszy gryczanej ,,palonej’’, po dokladnym przebraniu wsypac do rondla, w ktorym rozgrzalismy silnie 5 dag smalcu. Prazyc, mieszajac tak dlugo, az sie ziarnka nasyca tluszczem i lekko zrumienia. Wowczas kasze nalezy zalac osolonym do smaku wrzatkiem i rondel postawic na malym ogniu. Gdy kasza wchlonie wode, przykryty rondel wstawiamy do srednio goracego piekarnika na 45 minut. Wten sposob przyrzadzona kasza jest idealnie sypka. Mozna tez, zamiast wody, zalac kasze lekkim wywarem z grzybow suszonych. Okrasic swiezo wytopionymi ze sloniny skwarkami. Efekt znakomity ! SMACZNEGO ZYCZY WASZ ERYK! Literatura: M. Lemnis, H.Lemnis, W staropolskiej kuchni, Interpress MENU:
|