ďťż

odzywianie

Lemur zaprasza

Odżywianie
.

 


 


Pamiętaj ! :


Dobre odżywianie zapewnia co
najmniej50% sukcesu. Ma kluczowe znaczenie dla przemian energetycznych, ogólnego
zdrowia, no i oczywiście dla budowy masy mięśniowej.
 



 

 

 

BIAŁKO
 


Wielkość
dziennego spożycia białka może wahać się w dość szerokim zakresie. Niektórzy
kulturyści spożywają tylko 80-100 g białka dziennie przez okrągły rok i
stale zwiększają masę mięśniową. Inni kulturyści spożywają 150-200 g
białka dziennie. Pełne białko pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, drób,
jaja i produkty mleczne) posiada zrównoważony skład, jeśli chodzi o niezbędne
aminokwasy. W białku tkanki mięśniowej człowieka występują 22 rodzaje
aminokwasów. Osiem spośród nich nie może być wytwarzanych w ludzkim
organizmie. Nazwano je niezbędnymi i muszą być dostarczane do organizmu wraz
z pożywieniem. Białko roślinne nie zawiera wcale – lub tylko bardzo małe
ilości – niezbędnych aminokwasów. Trzeba więc bardzo starannie łączyć różne
źródła białka roślinnego, aby zwiększyć ich skuteczność. W celu
zapewnienia wysokiego poziomu spożycia i przyswajalności białka przez
organizm, należy spożywać 4-5 mniejszych wysokobiałkowych posiłków,
zawierających po około 30 g białka każdy (korzystając przy tym z niskotłuszczowych
źródeł białka). Jednym z poważniejszych problemów w przeszłości
(jeśli chodzi o spożycie tak dużych ilości białka) było preferowanie przez
kulturystów głównie mięsa wołowego, jaj i produktów mlecznych. Te rodzaje
białka zawierają duże ilości tłuszczu.
W diecie niskotłuszczowej
należy spożywać białko ze źródeł o małej zawartości tłuszczu. Poniższe
zestawienie produktów wysokobiałkowych wskazuje, które z nich należy spożywać,
a które nie, biorąc pod uwagę zawartość tłuszczów:


 


 






zalecane

nie
zalecane


ryby,
drób (białe mięso), białka z jajek , warzywa i rośliny.
wołowina,
wieprzowina, zółtka z jajek, skóra z drobiu.




 


 


Ogólnie można stwierdzić,
że wieprzowina zawiera więcej tłuszczów nasyconych niż wołowina, wołowina
więcej niż drób, a drób więcej niż ryby. A więc na diecie niskotłuszczowej
znacznie korzystniej jest jeść drób niż wołowinę. Białko jest potrzebne
do naprawy uszkodzonych komórek mięśniowych oraz do rozrostu tkanek.
Najlepszymi źródłami są:


 







ryby,



kurczaki,



chude
mięso,



indyki,



odtłuszczone
mleko,



białko
z jajek,



orzechy,



soja,



produkty
wytwarzane z serwatki oraz niektóre warzywa.



 


 


 


Wartość
odżywcza jajek







Substancje
odżywcze





Całe
jajko kurze





Białko
jaja kurzego







Ilość kalorii




75,0
kcal




17,0
kcal






Białka




6,3
g




3,5
g






Tłuszcze




5,0
g




-






Węglowodany




0,6
g




0,3
g






Cholesterol




215,0
mg




-






Witamina A




317,0
IU




-






Witamina D




24,5
IU




-






Kwas foliowy




23,0
mcg




1
mcg






Ryboflawina (B2)




0,254
mcg




0,151
mcg






Żelazo




0,72
mg




0,01
mcg






Magnez




5
mg




4
mg






Sód




63
mg




55
mg







Aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach:







Substancje
odżywcze





Całe
jajko kurze





Białko
jaja kurzego







Leucyna




0,543




0,296






Izoleucyna




0,341




0,199






Walina




0,381




0,224







 


 


 



 


 


WĘGLOWODANY


 


Są też niezbędne do pełnego
wykorzystania białka przez organizm.

Węglowodany to przede wszystkim energia do treningów. Istnieją trzy
rodzaje węglowodanów. Pierwszy to węglowodany
oczyszczane, głównie cukier i słodzące dodatki chemiczne – żywność
bezwartościowa. Nawet spożycie jednego dziennie produktu to już za dużo.
Drugi rodzaj to węglowodany proste (głównie owoce). Jest to wspaniałe źródło
energii dla organizmu, gdyż fruktoza jest łatwo przetwarzana w glukozę. Trzeci
to „duże” złożone, wolno spalające się węglowodany, występujące w
warzywach, ziarnach zbóż, roślinach strączkowych, nasionach i orzechach.
Zapewniają one stały strumień energii w czasie treningu. Dobrymi
źródłami węglowodanów są:


ˇ  makarony z 
pełnoziarnistej mąki pszennej,


ˇ  chleb pszenny pełnoziarnisty,


ˇ  owoce,


ˇ  warzywa,


ˇ  rośliny strączkowe


 


 


 


Tłuszcze


Niektóre rodzaje tłuszczów mają istotne
znaczenie dla funkcjonowania organizmu. Odgrywają one rolę nośników witamin
rozpuszczalnych w tłuszczach, dostarczają też energię dla podstawowych
procesów przemiany materii oraz w trakcie wydłużonej aktywności fizycznej.
Specyficzne kwasy tłuszczowe są podstawowymi składnikami naszych komórek. Większość
produktów spożywczych zawiera te rodzaje tłuszczów, które są niezbędne
dla ludzkiego organizmu. Dobrymi źródłami są:


 







produkty
mleczne,



oleje
roślinne i rybne,



żółte
sery oraz jogurt.



 



Oprócz tłuszczów, białka
i węglowodanów niezbędne są także witaminy, sole mineralne i dużo świeżej
wody. Witaminy i minerały są niezbędnymi mikroelementami w prawie wszystkich
energetycznych reakcjach trawiennych i przemianach metabolicznych. Odgrywają
one kluczową rolę w zwalczaniu chorób i zachowywaniu dobrego stanu zdrowia.
Wspaniałym źródłem witamin i soli mineralnych są owoce i warzywa. Ponieważ
ciało ludzkie w blisko 80% złożone jest z wody, to niezbędne jest codzienne
dostarczanie organizmowi odpowiednich jej ilości. Uczestniczy ona w każdej
reakcji metabolicznej organizmu.


 


 


 


NAJBARDZIEJ
SYTE PRODUKTY


ˇ        
Ziemniaki znajdują się na
pierwszej pozycji. Są siedem razy bardziej wypełniające niż produkty z
samego dołu listy – croissanty.


ˇ        
Chleb pełno ziarnisty jest 50%
bardziej sycący niż biały chleb.


ˇ        
 Pomarańcze
i jabłka zaspokajają głód na dłużej niż banany.


ˇ        
Prażona kukurydza jest dla nas
lepsza od cukierków czy orzeszków.


Przeliczając na kalorie, ryby są bardziej sycące niż wołowina
czy kurczak.


 


 


 



 

 

JEDZENIE
O ODPOWIEDNIEJ PORZE



Odpowiednie ustawienie w
czasie spożywania pokarmu jest niezwykle ważne. W zależności od długości i
intensywności treningu odżywianie się odgrywa ważna rolę w trzech fazach
– przed, w trakcie i po treningu.


 



Przed
treningiem


Posiłek przed treningiem
powinien być wysokowęglowodanowy i niskotłuszczowy, pozwalający na łatwą i
szybka przemianę materii. Należy odczekać wystarczająco długo aby glukoza
we krwi uległa strawieniu i normalizacji:


 






Cztery
godziny w przypadku dużego posiłku (podczas którego spożywasz 4 g węglowodanów
na 1 kg wagi ciała, czyli 1.400 kalorii węglowodanowych dla 80 –
kilogramowego kulturysty).



Dwie
– trzy godziny po normalnym posiłku (2 g węglowodanów na 1 kg wagi
ciała, czyli 700 kalorii w przypadku naszego kulturysty).



Jedna
godzina po lekkim, zmiksowanym posiłku, napoju wysokowęglowodanowym
(10-30 %) lub przekąsce (1 g węglowodanów na 1 kg wagi ciała, w naszym
przykładzie – 350 kalorii



 


 


 


Podczas treningu


Stosując dietę zapewniającą 65 % kalorii
pochodzenia węglowodanowego dostarczasz mięśniom energię wystarczającą do
odbycia treningu w ciągu 90-120 minut. W przypadku dłuższych, bardziej męczących
ćwiczeń fizycznych, trwających dłużej niż dwie godziny powinno się w
regularnych przerwach dostarczać organizmowi szybkie dawki energetyczne poprzez
spożywanie węglowodanów, co opóźnia przemęczenie i zwiększa aktywność.
Można wypijać w przypadku dłuższych treningów 1 szklankę napoju zawierającego
6-10 % koncentrację węglowodanów co 15-20 minut w celu odsunięcia w czasie
zmęczenia. Odpowiada  to  tempu 0,8-1 g węglowodanów na minutę lub około 24-30 g co
pół godziny.


 


 


Po ćwiczeniu


Jakość i ilość spożywanego po treningu
posiłku wpływa na optymalna regenerację (oraz wzrost) mięśni. Wówczas mięśnie
są wypoczęte, „nakarmione” i gotowe do kolejnych ćwiczeń (trwających dłużej
niż 90 minut) odbywanych codziennie. Niewystarczający odpoczynek może
doprowadzić do chronicznego przemęczenia i stopniowego pogorszenia osiąganych
wyników. Najważniejsze są 2-3 godziny po treningu, więc nie zwlekaj z
jedzeniem. Dla optymalizacji ponownej syntezy glikogenu należy spożyć zaraz
po treningu (15-30 minut), 300-400 kalorii składających się z:






75
% węglowodanów, czyli 56-75 g (0,7 g na 1 kg wagi),



25
% białka, czyli 19-25 g (0,3 g na 1 kg wagi).



W ciągu 2-4 godzin po
treningu powtórzyć powyższą dawkę.


 


 


 


 



WITAMINY,
MIKROELEMENTY I WODA

 


Nie ma dwóch
takich osób na świecie, które mają identyczne odciski palców. Wszyscy się
różnimy. To samo odnosi się do naszej biochemii i stylu życia. Niemożliwe
jest więc dokładne określenie zapotrzebowania na witaminy i mikroelementy ze
strony każdego organizmu. Znany jest fakt, że stresy psychiczne powodują obniżenie
się zasobów witamin i mikroelementów w organizmie. Kłótnie, ciężka praca,
ciąża, choroby, ciężkie treningi, nauka w szkole i występy sportowe – są
to wszystko zjawiska stresujące. Aby zapewnić dostarczanie do organizmu składników
odżywczych w ilościach pokrywających jego zapotrzebowanie, należy połączyć
rozsądne nawyki żywieniowe z podawaniem uzupełniających pożywienie witamin
i mikroelementów. Nasi przodkowie nie musieli przejmować się chemikaliami i
truciznami, które występują obecnie wokół nas. Narkotyki nie były
rozpowszechnione wśród ówczesnych społeczeństw, a palenie papierosów
utrzymywało się na minimalnym
poziomie. Obecnie przy nasileniu się tych negatywnych zjawisk, organizm
bombardowany jest szkodliwymi związkami chemicznymi, które musza być rozkładane
i rozpraszane. Związki te utleniają się w organizmie, powodując problemy
zdrowotne. Świetnymi antyutleniaczami, zwalczającymi szkodliwe związki
chemiczne i trucizny, są witaminy A, C i E oraz mikroelement selen. Większość
witamin jest rozpuszczalna w wodzie, co oznacza, że organizm pobiera ich tyle
ile potrzebuje a nadwyżka jest wydalana. Jedynie witaminy A, D i E są
rozpuszczalne w tłuszczach. Duże dawki tych witamin wywołują skutki uboczne.
Branie uzupełniających witamin i mikroelementów – w rozsądnych ilościach
– jest bezpieczne dla zdrowia i pomocne w uzyskaniu najlepszego funkcjonowania
organizmu.
Woda. Większość ludzi
nie uważa wody za środek odżywczy, niemniej jednak odgrywa ona ważną rolę
w większości reakcji biochemicznych zachodzących w organizmie. Nasze ciało,
a szczególnie tkanka mięśniowa składa się głównie z wody. Odwadnianie
organizmu przed zawodami ma niewielki wpływ na pozbycie się tkanki tłuszczowej.


 


 


Witaminy
B-complex


Ta grupa witamin jest
niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, metabolizmu węglowodanów,
białka i tłuszczów; odbudowy tkanek, zdrowego stanu skóry, dobrego
trawienia, generacji energii, zapobiegania anemii, a szczególnie do
utrzymywania krwi we właściwym stanie. Można je znaleźć w mięsie ryb,
wieprzowinie, wątrobie, nerkach, drożdżach, ziarnach zbóż, wzbogaconych
produktach zbożowych, orzechach, fasoli, grochu, jajach, mleku, serze żółtym,
zielonych liściastych warzywach, ziarnach soi, maśle z orzeszków ziemnych,
pomidorach, orzeszkach ziemnych i kukurydzy. Witaminy z grupy B są
rozpuszczalne w wodzie, a ich zasoby w organizmie muszą być codziennie uzupełniane.


Witamina
C


Witamina C
– często nazywana „witaminą na wszystko” – jest odpowiedzialna za
codzienną syntezę nowych tkanek i komórek w naszym organizmie. Jest to
witamina rozpuszczalna w wodzie, wymagająca stałego uzupełniania. Witamina C
wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, zębów, włosów i dziąseł. Bierze
udział w zwalczaniu infekcji, gojeniu się ran, regulacji podstawowych funkcji
organizmu, syntezie niezbędnych hormonów i pokonywaniu stresów. Występuje w
pomarańczach, grejpfrutach, cytrynach,
jabłkach, truskawkach, melonach, ziemniakach, kapuście, brokułach,
kalafiorze, jarmużu i brukselce.
Witamina
A


Kluczowa dla układu
nerwowego i różnych funkcji z nim związanych, takich jak np. wzrok. Niezbędna
dla posiadania silnych kości, zdrowych zębów i skóry. Pomocna w zwalczaniu
infekcji. Znajduje się w mięsie ryb, wątrobie, jajach, mleku, serze żółtym,
pomidorach, wzbogaconych przetworach zbożowych, ziarnach zbóż i marchwi.
Witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach i może być magazynowana w
organizmie, a więc nie należy brać jej w nadmiernych ilościach.


Witamina
D


Niezbędna dla zdrowych zębów,
kości i różnych ważnych funkcji organizmu. Występuje w mleku i produktach
mlecznych oraz w jajach. Znajduje się także w wątrobie i może być
wytwarzana w organizmie pod wpływem promieniowania słonecznego. Jest także
witaminą rozpuszczalną w tłuszczach i może być magazynowana w organizmie,
nie należy więc brać jej w nadmiarze.


Witamina
E


Jest częściowo
odpowiedzialna za odporność komórek krwinek czerwonych oraz za powstawanie
nowych tkanek. Występuje w nie oczyszczanych olejach roślinnych, wzbogaconych
i nie oczyszczonych produktach zbożowych, olejach rybnych, nie przetwarzanych
ziarnach zbóż, oleju sojowym i jajach.


Witamina
K


Konieczna ze względu na
normalną krzepliwość krwi. Znajduje się w wieprzowinie, wątrobie, żółtkach
jaj, zielonych warzywach, sałacie i kalafiorze.


Wapń


Składnik ważny dla układu
nerwowego i kurczenia się mięśni. Decyduje także o zdrowych kościach i zębach.
Znajduje się w mleku, serach, jogurcie, brokułach, jarmużu, kapuście bezgłowej
i innych zielonych warzywach.


Żelazo


Niezbędny element do
wytwarzania hemoglobiny służącej do transportu tlenu do komórek. Występuje
w mięsie, wątrobie, fasoli, jajach, warzywach i suszonych owocach.


Fosfor


Wpływa na stan kości i zębów.
W dużym stężeniu znajduje się we wszystkich gatunkach czerwonego mięsa, w
mięsie ryb, w kurczakach, jajach, orzechach i pełnoziarnistych produktach zbożowych.



Kwas
pantotenowy


Ma wpływ na wykorzystanie
przez organizm białka, tłuszczów i węglowodanów. Występuje w mięsie ryb,
mięsach czerwonych, ziemniakach, jajach, brokułach, kalafiorze, grochu,
ziarnach soi, orzeszkach ziemnych, ziarnach zbóż i kapuście.


Kwas
foliowy


Niezbędny do powstawania
komórek czerwonych krwinek oraz do przemian metabolicznych.


Znajduje się w
szparagach, szpinaku, jarmużu, rzepie, brokułach, kukurydzy, sałacie, kapuście
i orzechach.


Potas


Uczestniczy w regulacji równowagi
wodnej organizmu, a także w podtrzymywaniu pracy serca i koordynacji skurczów
mięśniowych. Występuje w warzywach, ziarnach zbóż, ziemniakach i
owocach.


Magnez


Pobudza wydzielanie enzymów
potrzebnych do metabolizmu białka i węglowodanów. Odgrywa rolę przy
wykonywaniu skurczów mięśniowych. Można go znaleźć w warzywach, kiełkach
pszenicy, figach, kukurydzy, jabłkach, orzechach i ziarnach soi.


 


 


 


 


 


 

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • teen-mushing.xlx.pl
  • Wątki
    Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Lemur zaprasza