ďťż
Lemur zaprasza
8 szt. kalarepy (średniej wielkości), 40 dag grzybów, 10 dag tłuszczu, cebula, bułka czerstwa, pół szklanki śmietany, łyżka mąki, przyprawa do zup, koper, pieprz, sól, 2 jaja, szklanka wywaru z włoszczyzny Kalarepę obrać, wydrążyć (od strony korzenia), a następnie lekko obgotować. Grzyby oczyścić, poszatkować, udusić z drobno posiekaną cebulą, posiekać, dodać pokrajaną w kostkę i usmażoną czerstwą bułkę i jaja; całość przyprawić do smaku. Przygotowanym nadzieniem nadziać ostudzoną kalarepę, włożyć do rondla, zalać wywarem z włoszczyzny i dusić pad przykryciem do miękkości. Następnie podprawić śmietaną i posypać koprem. Podawać z ziemniakami lub ryżem. |