ďťż

1171

Lemur zaprasza

Kuchnia chińska
25 dag udźca baraniego lub wolowej zrazówki
25 dag kiszonej kapusty
1 1/2 dag przezroczystego makaronu (dowolnie)
3 1/2 łyżki sosu sojowego
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki glutasoli, "Vegety" lub "Jarzynki"
1 łyżka czystej wódki
1 łyżka oleju sezamowego (dowolnie)
2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego korzenia imbiru lub łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki
1/4 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki drobno posiekanej cebuli

Przezroczysty makaron zalać ciepłą wodą na 15 min, odcedzić, pociąć w 8 -10 cm kawałki. Mięso pokrajać poprzecznie do włókien na cienkie plasterki. Kapustę lekko posiekać. Mięso włożyć do miski i starannie wymieszać z solą, glutasolą lub substytutem, wódką, pieprzem, cebulą, imbirem i sosem sojowym, odstawić na 6 min, wymieszać ręką. Powtórzyć czynność trzykrotnie. Wlać olej sezamowy, zamieszać. 3 szklanki wody zagotować w płaskim szerokim garnku, włożyć kapustę, doprowadzić do wrzenia, gotować 5 minut, dodać mięso i makaron, wymieszać, dusić 15-20 minut. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.
Proporcje: dla 4 osób - ze świeżym pieczywem lub bułkami gotowanymi na parze
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • teen-mushing.xlx.pl
  • Wątki
    Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Lemur zaprasza