ďťż

1289

Lemur zaprasza

Kuchnia indyjska
1 szklanka żółtego grochu
1 roztarty ząbek czosnku
4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
1/2 łyżki imbiru
1/2 łyżeczki soli
1 listek laurowy zmielony
1 łyżeczki cumin lub 1/3 łyżeczki kminku
1 jajo roztrzepane
sklarowane masło ghee

Groch przebrać; wypłukać, zalać wodą na noc. Odcedzić. Wlać tyle wody, aby przykrywała groch, gotować do miękkości na małym ogniu około 2 godz. W razie potrzeby dolewać wodę. Osączyć, zemleć w maszynce. Do grochu puree dodać czosnek, zieloną pietruszkę, imbir, sól, listek laurowy; cumin lub kminek i jajo. Wszystko dokładnie wymieszać. Formować małe kotleciki, smażyć na mocno rozgrzanym sklarowanym maśle. Zrumienić z obu stron. Podawać z sałatką z ogórka - RAITA i chlebkiem indyjskim lub ze świeżym białym pieczywem.
Proporcje dla 3-4 osób
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • teen-mushing.xlx.pl
  • Wątki
    Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Lemur zaprasza