ďťż
Lemur zaprasza
Kuchnia indyjska 1 szklanka żółtego grochu 1 roztarty ząbek czosnku 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 1/2 łyżki imbiru 1/2 łyżeczki soli 1 listek laurowy zmielony 1 łyżeczki cumin lub 1/3 łyżeczki kminku 1 jajo roztrzepane sklarowane masło ghee Groch przebrać; wypłukać, zalać wodą na noc. Odcedzić. Wlać tyle wody, aby przykrywała groch, gotować do miękkości na małym ogniu około 2 godz. W razie potrzeby dolewać wodę. Osączyć, zemleć w maszynce. Do grochu puree dodać czosnek, zieloną pietruszkę, imbir, sól, listek laurowy; cumin lub kminek i jajo. Wszystko dokładnie wymieszać. Formować małe kotleciki, smażyć na mocno rozgrzanym sklarowanym maśle. Zrumienić z obu stron. Podawać z sałatką z ogórka - RAITA i chlebkiem indyjskim lub ze świeżym białym pieczywem. Proporcje dla 3-4 osób |