ďťż
Lemur zaprasza
CIASTKA MAKARONIKOWE - Ciasta, ciastka : Wirtualna Kuchnia Polska Ciastka makaronikowe 10 dag orzechów, migdałów lub płatków owsianych, 2 białka, 15 dag (3/4 szklanki) cukru pudru, 3 dag margaryny, tłuszcz do blachy Migdały sparzyć, obrać z łupin, wysuszyć i zemleć. Orzechy zemleć. Jeżeli dodajemy płatki owsiane to zrumienić je krótko na margarynie, rozgnieść wałkiem na stolnicy i wymieszać z częścią cukru pudru. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Pianę delikatnie wymieszać z orzechami, migdałami lub płatkami owsianymi. Masę kłaść łyżką lub szprycą na natłuszczonej blasze. Piec 20-30 min w umiarkowanie gorącym piekarniku. Zdejmować z blachy jeszcze gorące. Ciastka makaronikowe przechowywać w zamkniętych puszkach, co zapewnia zachowanie świeżości i kruchości. From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl> MM |