ďťż
Lemur zaprasza
Ciasto: 30 dag mąki 20 dag masła lub margaryny 1 jajko 3/4 szklanki śmietany sól Nadzienie: ok.1 kg posiekanego surowego mięsa (wołowe, wieprzowe lub baranie - mogą być wszystkie te gatunki) 10 dag pieczarek lub innych grzybów 4 łyżki posiekanej cebuli pół szklanki tartego sera 2 łyżki mleka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Do smarowania pieroga: 1 jajko 2 łyżki mleka Przygotować nadzienie. Grzyby oczyścić, drobno posiekać, wymieszać z innymi składnikami i zagnieść, aby uzyskać spoistą masę. Ciasto rozwałkować na dwa cienkie prostokąty, z brzegów ukroić kilka pasków, które potem będą służyły do ozdoby pieroga. Na jednym z prostokątów ułożyć spłaszczony wałek z nadzienia, przykryć drugim prostokątem, zlepić brzegi, na wierzchu ułożyć ozdobnie kratkę z wąskich pasków ciasta. Całość posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45-50 min, aż pieróg nabierze ciemnozłotego koloru. Podawać z kwaśną śmietaną i dżemem borówkowym. |