Lemur zaprasza
CIASTKA POLKRUCHE WYCISKANE PRZEZ MASZYNKE - Ciasta, ciastka : Wirtualna Kuchnia Polska Ciastka półkruche wyciskane przez maszynkę 30 dag (1 1/2 szklanki) m±ki, 10 dag (5 łyżek) cukru, 1 jajo, 2 żółtka, 15 dag margaryny, 1/2 łyżki gęstej ¶mietany lub kwa¶nego mleka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy lub esencja zapachowa M±kę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z margaryn±. Jajo i żółtka utrzeć z cukrem, dodać do m±ki poł±czonej z margaryn±. Szybko wyrobić ciasto. Przepu¶cić je przez maszynkę do mięsa ze specjaln± wkładk±. Wychodz±ce z maszynki ciasto kroić na kilkucentymetrowe ciasteczka i przenosić łopatk± na blachę. Ciasto to można również rozwałkować a ciastka wycinać przy pomocy szklanki lub foremki. Piec 10-15 min w gor±cym piekarniku, aż się zrumieni±. From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl> MM |