ďťż

1494

Lemur zaprasza


KRUCHE BABECZKI Z MASA ORZECHOWA - Ciasta, ciastka : Wirtualna Kuchnia Polska














Kruche babeczki z masą orzechową
ciasto:
30 dag (1 1/2 szklanki) mąki,
20 dag margaryny,
10 dag (1/2 szklanki) cukru pudru,
2 żółtka,
cukier waniliowy,
1 łyżka kawy inki lub mocnego naparu kawy naturalnej

masa orzechowa:
25 dag łuskanych orzechów włoskich,
25 dag masła (margaryny),
25 dag (1 1/2 szklanki) cukru pudru,
2 żółtka,
kieliszek rumu lub innego alkoholu

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę i posiekać nożem. Dodać żółtko, cukier puder (dobrze roztarty), cukier waniliowy, kawę i wszystkie składniki dokładnie, szybko wyrobić. Zagniecione ciasto odstawić do lodówki na około 30 min. Po schłodzeniu rozwałkować i przykryć nim ustawione na stolnicy foremki babeczek. Ręką mocno wgnieść ciasto do środka i dokładnie wylepić foremki. Foremki z ciastem ustawić na blasze i piec w gorącym piekarniku na złoty kolor. Po upieczeniu jeszcze gorące babeczki ostrożnie wyjąć, odwracając foremki spodem do góry. Przygotować masę orzechową. Orzechy zrumienić na patelni na złoty kolor, ostudzić i zemleć. Masło utrzeć na pulchną masę dodając cukier puder, żółtka i zmielone orzechy. Na końcu dodać rum i dokończyć ucieranie. Ostudzone babeczki napełnić masą i udekorować cząstkami orzechów.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>

MM
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • teen-mushing.xlx.pl
  • Wątki
    Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Lemur zaprasza