ďťż
Lemur zaprasza
KRUCHE BABECZKI Z MASA Z PIANY ZAPARZANEJ - Ciasta, ciastka : Wirtualna Kuchnia Polska Kruche babeczki z masą z piany zaparzanej Ciasto: 30 dag mąki, 15 dag margaryny, 4 dag cukru, 1 jajko, kilka łyżek śmietany, szczypta soli Masa I: 30 dag cukru, 1 szklanka soku z truskawek lub poziomek, 3 białka 1/2 łyżki octu 6%, 1 cytryna Masa II: 3 białka, 1 1/2 szklanki wody, 30 dag cukru, 1/2 łyżki octu 6%, 1 cytryna, 25 dag truskawek lub poziomek Przyrządzić ciasto i upiec babeczki. Napełnić je wybraną masą. Przyrządzanie masy I. Z cukru, soku owocowego i octu ugotować bardzo gęsty syrop. Z białek ubić sztywną pianę. Gdy jest gęsta i rwie się przy trzepaczce, wlewać cienkim strumieniem syrop, równocześnie szybko ubijając. Ubijać jeszcze chwilę, aż syrop dokładnie połączy się z pianą. Wstawić do drugiego naczynia z gorącą wodą i ubijać na parze 20-30 min. Następnie ciągle ubijając ochłodzić w zimnej wodzie. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny. Masa powinna być aromatyczna i dosyć kwaskowa. Przyrządzanie masy II. Z wody, cukru i octu ugotować bardzo gęsty syrop. Przyrządzić masę z zaparzanej piany według przepisu na masę I. Po zaparzeniu pianę ostudzić, wymieszać z surowymi, przebranymi, umytymi i osączonymi owocami. Zakwasić sokiem z cytryny. From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl> MM |