Lemur zaprasza
Kuchnia izraelska 3l4 kg halibuta lub dorsza 1 mała posiekana cebula 1 bułeczka namoczona w wodzie 1 łyżeczka soli 1 /4 łyżeczki pieprzu 1 małe jajo roztrzepane 2 łyżki oleju jadalnego 1 duża cebula pokrajana w talarki 1 ¶wieża papryka pokrajana w kostkę (dowolnie) 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 1/2łyżeczkicukru 1 łyżeczka soli 1 /4 łyżeczki pieprzu szczypta tymianku lub 1 łyżeczka posiekanego . koperku 1. Filety rybne i cebulę zemleć w maszynce, dodać odci¶nięt± bułkę i jeszcze raz zemleć. 2 Doprawić sol± i pieprzem, dodać jajo, wszystko ubić na jednolit± masę. Uformować 6 pulpetów. 3. W żaroodpornym naczyniu wymieszać olej, cebulę, paprykę, przecier pomidorowy, cukier, sól, pieprz. włożyć pulpety. 4. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 45 min., często polewaj±c wytworzonym sosem. 5 Podawać z frytkami i surówk± lub ogórkiem konserwowym i ¶wieżym białym pieczywem. Proporcje dla 3-6 osób |