ďťż
Lemur zaprasza
60 dag filetów z ryby morskiej (dorsz, kulbin, ostrobok) 2 ząbki czosnku 2 łyżki cząbru z majerankiem ź szklanki mleka 10 dag cebuli 4 łyżki umytego, drobno pokrajanego szczypiorku z nacią pietruszki sól pieprz naturalny lub ziołowy Filety postawić w dolnej części lodówki. Gdy rozmarzną na tyle, że porcje dadzą się rozdzielić, rozłożyć je na talerzu i natrzeć rozkruszonymi ziołami. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i rozsmarować równomiernie na powierzchni filetów. Filety ułożyć w misce, przykryć, wstawić do lodówki na 1 godz. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w piórka. W niskim szerokim rondlu układać filety, oprószając je solą i pieprzem i przekładając cebulą. Zalać wrzącym mlekiem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu. Najlepiej rondel ustawić na płytce ochronnej. Po ok. 20 min wyłożyć uduszone filety na półmisek i posypać posiekaną zieleniną. Podawać z dodatkiem ziemniaków purée (1 łyżka na porcję) i surówek. |