ďťż
Lemur zaprasza
Kuchnia węgierska podroby z 2 kurczaków 1 łyżka mąki 1 kieliszek czerwonego wina 40 g masła szczypta startej skórki z cytryny lub 1 łyżeczka soku cytrynowego 3-4 grzyby 1 filiżanka kwaśnej śmietany 1/2 cebuli sól 1 liść laurowy Podroby z kurczaków oczyścić, posolić i ugotować na miękko w wodzie z dodatkiem czerwonego wina, startą skórką z cytryny, cebulą i liściem laurowym. Przyrządzić złotą zasmażkę i rozprowadzić ją odcedzonym rosołem z podrobów. Mięso oddzielić od kości i razem z ugotowanym żołądkiem, surową wątróbką i obranymi, umytymi grzybami drobno posiekać, dodać do sosu i gotować ok. 10 min. Przed podaniem wymieszać sos z kwaśną śmietaną. Sos podaje się do gotowanego i pieczonego drobiu. |