ďťż
Lemur zaprasza
Kuchnia urugwajska 1/2 kg wołowiny lub cielęciny pokrajanej w 1 i 1/2 cm. kostkę 2 łyżki oleju jadalnego 1 łyżka masła 2 mała cebula pokrajana w ćwiartki 1/4 szklanki białego wytrawnego wina lub wody 1/2 łyżki pasty pomidorowej lub przetarty pomidor 2 gałązki zielonej pietruszki 1/2 listka laurowego mały kawałek selera 1/4 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki cukru 3 szklanki rosołu lub wody z kostką rosołową 1 duży ziemniak 1 mały obrany kabaczek 1 duże obrane jabłko 1 duża gruszka obrana, (wymienione jarzyny i owoce pokrajać w kostkę) 1 łyżka rodzynków dowolnie) 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 1. W rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć przez 15 min., często mieszając. Wyjąć cebulę, odstawić. 2. Mięso włożyć do rondla, smażyć do zrumienienia ze wszystkich stron. 3. Przełożyć cebulę do rondla z mięsem, wlać wino lub wodę i pastę pomidorową, zamieszać. 4. Białą nitką związać listek laurowy, gałązki pietruszki i seler, włożyć do rondla wraz z tymiankiem, solą i pieprzem, wlać rosół lub wodę z kostką rosołową. Przykryć i gotować na średnim ogniu przez godzinę. 5. Dodać ziemniaki i kabaczek, zmniejszyć płomień i dusić pod przykryciem przez 30 min., aż mięso będzie miękkie. 6. Dodać jabłka, gruszki i rodzynki, dusić przez 10 min. 7. Doprawić solą i pieprzem. 8. Usunąć listek laurowy, pietruszkę i seler. 9. Gulasz posypać zieloną pietruszką, zamieszać. 10. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i sałatką wielojarzynową (pomidory, ogórki, sałata, cebula) w sosie winegret. . Proporcje dla 45 osób. |