Lemur zaprasza
60 dag kapusty białej lub włoskiej, 20 dag warzyw (marchew, pietruszka, seler), cebula, 2 dag grzybów suszonych, szklanka kwasu na żur, 2 łyżki tłuszczu (słonina), 2,5 łyżki m±ki, sól, cukier, z±bek czosnku, papryka sproszkowana, ziele angielskie, nać pietruszki Oczyszczon± kapustę drobno pokrajać, ugotować, odcedzić, wywar dodać do zupy. Cebulę przesmażyć na czę¶ci tłuszczu. Warzywa obrać, pokrajać w kostkę i ugotować w dwóch litrach wody, dodaj±c grzyby. Gdy będ± miękkie, dodać kapustę, zakwasić żurem lub poszatkowanymi jabłkami, zagotować i dodać rumian± zasmażkę. Zupę przyprawić, dodać roztarty czosnek, posypać posiekan± naci± pietruszki. Podawać z ziemniakami. |