ďťż
Lemur zaprasza
Kuchnia z szybkowaru 1 szklanka uprzednio namoczonego na noc grochu (jeśli w połówkach to nie moczonego), 4-6 marchwi, 1 łyżka masła lub smalcu, 1 I wody; sól i przyprawa do zup, "Jarzynka" lub "Vegeta" do smaku; parę łyżek oleju bezwonnego, np. sojowego, czerstwa bułka na grzanki Groch (wraz z wodą, w której się moczył), oczyszczoną i pokrojoną marchew oraz tłuszcz zalać w szybkowarze wodą, szybkowar zamknąć i ogrzewać 40 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. W tym czasie pokroić bulkę w kostkę o boku niej więcej 1 cm i obrumienić ze wszystkich stron na oleju, robiąc w tej sposób grzanki. Po otwarciu szybkowaru całą zawartość zmiksować, doprawić do smaku solą i przyprawą do zup. Przed podaniem wrzucić grzanki. |