Lemur zaprasza
Slonskie jodlo : Garnuszek gorniczy (receptura na 6 porcji ) Skladniki: Wolowina bez kosci 40 dag Wieprzowina bez kosci 40 dag Ziemniaki 1 kg. Fasolka szparagowa 50 dag. Ogorki kiszone 25 dag. Esencjonalny rosol 1 1/2 szklanki Maka pszenna 5 dag. Margaryna 5 dag. Smalec 7 dag. Sol,pieprz naturalny mielony,pieprz ziolowy Przepis: Wolowine podzielic na szesc plastrow,podobnie jak wieprzowine,rozbic mlotkiem,posolic,oproszyc maka i obsmazyc z obu stron na jasnozloty kolor.Obsmazone mieso podlac rosolem i udusic prawie do miekkosci.Ziemniaki umyc,obrac i ugotowac we wrzacej osolonej wodzie do miekkosci,po czym pokroic w kostke.Z margaryny i maki zrobic zasmazke,rozprowadzic ja zimna woda i sporzadzic sos.Do sosu dodac sos naturalny ze zrazikow,ugotowana i pokrojona fasolke szparagowa oraz pokrojone w kostke ogorki kiszone.Sos przyprawic do smaku sola i pieprzem.W kamionkowym naczyniu lub w kilku mniejszych kamionkowych garnuszkach ukladac ziemniaki,uduszone zraziki (jeden wolowy,drugi wieprzowy),po czym calosc zalac przygotowanym sosem.Naczynie wstawic do dobrze nagrzanego piekarnika na kilkanascie minut.Podawac bezposrednio w tych samych naczyniach ,w ktorych potrawa sie zapiekala.Potrawe te mozna wzbogacic dodatkiem cebuli lub skwarkami z boczku wedzonego. |