Lemur zaprasza
Slonskie jodlo : Ciasto biszkoptowe z pomaranczami pod galaretka Skladniki: Maka pszenna 15 dag Cukier 13 dag Jaja 5 szt. Maslo 25 dag. Margaryna 12 dag. Cukier 12 dag. Jaja 2 szt. Skorka ze swiezej pomaranczy Cukier waniliowy 1/2 paczki Pomarancze w syropie 1 puszka(mandarynki),galaretka pomaranczowa 1 szt. Przepis: Piec jaj ubic z cukrem (13dag)na puszysta mase.Make przesiac,wsypac do naczynia z ubita masa cukrowo jajeczna i delikatnie wymieszac.Do wysmarowanej tluszczem i wysypanej bulka tarta blachy wlac sporzadzone ciasto i wypiekac podobnie jak rolade biszkoptowa lub biszkopt na tort,lecz nieco krocej.Upieczone ciasto wyjac z pieca,zsunac z blachy i wystudzic.Pozostale jaja ubic z cukrem na pulchna mase,dodajac do ubijania cukier waniliowy.Maslo i margaryne polaczyc razem i rozetrzec za pomoca palki do ucierania na jednolita mase.Do masy tluszczowej w trakcie ucierania dodawac stopniowo mase jajeczno cukrowa oraz starta skorke pomaranczowa.Calosc utrzec na pulchna mase.Czastki pomarancz odcedzic z syropu.Wystudzone ciasto posmarowac niezbyt gruba warstwa kremu,w rownych odstepach nalozyc czastki pomarancz,a powstale pomiedzy nimi odstepy oddzielic kratka wykonana z pozostalej czesci kremu wycisnietego przez tulejke cukiernicza lub utworzona ze zwinietego w rozek pergaminu.Powierzchnie ciasta zalac wystudzona i zaczynajaca juz tezec galaretka.Do momentu calkowitego zastygniecia przechowywac w dosyc chlodnym pomieszczeniu lub na dnie lodowki. |