ďťż
Lemur zaprasza
Kuchnia chińska 45 dag mięsa z piersi kurczaka (bez skóry i kości) 1 i 1/2 łyżeczki soli pieprz mąka 2 roztrzepane jaja 2 drobno posiekane cebule dymki 2 posiekane ząbki czosnku 4 - 5 łyżek oleju 5 łyżek rosołu lub wody 2 łyżeczki octu owocowego (5%) 1 1/2 łyżki czystej wódki lub wytrawnego białego wina Mięso pokrajać w 5 x 5 x 1 /2 cm plasterki, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Rosół wymieszać z solą, octem i wódką, odstawić. Olej rozgrzać na dużej patelni. Plasterki kurczaka zanurzyć w roztrzepanych jajkach, kłaść po jednym plasterku na gorący olej, po włożeniu ostatniego kawałka mięsa zmniejszyć płomień, smażyć 1 1/2 min na małym ogniu, obrócić, smażyć dalsze 30 sek. Posypać cebulą i czosnkiem, polać połową rosołu połączonego z innymi składnikami, dusić 2 min na małym ogniu. Kawałki kurczaka wybrać łyżką cedzakową, pokrajać na 1/2 cm paski, ułożyć na gorącym półmisku. Wlać pozostały rosół ze składnikami do patelni, na której duszono kurczaka, przyprawić solą, doprowadzić do zagotowania, polać mięso. Podawać natychmiast. Proporcje: dla 2-4 osób - jako danie główne, z ryżem, z potrawą z warzyw i zupą |