Lemur zaprasza
Kuchnia chińska kaczka o wadze 2 kg 2 szklanki jasnego piwa 3 łyżeczki soli 1 1/2 łyżki czystej wódki 1/2 łyżeczki glutasoli, "Vegety" lub "Jarzynki" 1 mała cebula dymka 2 plasterki ¶wieżego imbiru lub łyżeczka imbiru w proszku 1/4 łyżeczki pieprzu Oczyszczon± kaczkę włożyć do garnka, zalać wod±, doprowadzić do wrzenia, gotować 3 min, zebrać szumowiny, dodać 1/2 łyżeczki soli, wódkę, cebulę dymkę, imbir i pieprz, zagotować, przykryć, zmniejszyć płomień, dusić na małym ogniu 1 godz. Wyj±ć kaczkę, wystudzić, pokrajać w małe kawałki, włożyć do żaroodpornej miski. Zebrać tłuszcz z wywaru, usun±ć imbir i cebulę. Odmierzyć szklankę wywaru i wlać do miski z kawałkami kaczki, przyprawić 1/2 łyżeczki soli i glutasoli lub substytutem, wlać piwo, przykryć. Gotować na parze na dużym ogniu 1 1/2 godz. Podawać potrawę na gor±co. Proporcje: dla 4 osób - jako danie główne, z ryżem lub makaronem |