ďťż
Lemur zaprasza
Kuchnia z szybkowaru 1 kura (około 2 kg) 4 dag tłuszczu (np. smalcu) 2 dag masła woda Nadzienie: 1,5 czerstwej kajzerki 4 dag masła 2 jaja 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1-2 łyżki tartej bułki podróbki z kury sól i pieprz do smaku mleko do namoczenia czerstwej bułki Sprawioną i skruszałą kurę obmyć, osuszyć w ściereczce i na godzinę przed obróbką termiczną natrzeć solą. Przygotować nadzienie. namoczoną w mleku bułkę odcisnąć, zemleć w maszynce razem z wątróbką; masło utrzeć z żółtkami, połączyć ze zmieloną masą i ucierać dalej dodając zieleninę, sól i pieprz; z białek ubić sztywną pianę, dodać tartą bułkę i wszystko razem ostrożnie, ale dokładnie wymieszać. Wypełnić kurę nadzieniem (trzeba pozostawić nieco luzu), zaszyć lub spiąć dokładnie szpilkami, obrumienić na smalcu ze wszystkich stron w szybkowarze. Wlać około szklanki wody, zamknąć szybkowar i ogrzewać 50 minut od momentu przekroczenia przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. |