ďťż
Lemur zaprasza
Kuchnia z szybkowaru 1 kurczę (1-1,5 kg) 10-12 młodych gałązek estragonu 2 szklanki wody 2 kostki maggi 50 dag marchwi sól i pieprz do smaku Sprawione kurczę natrzeć wewnątrz i na zewnątrz solą i pieprzem, powbijać w nie w różnych miejscach gałązki estragonu, włożyć do perforowanej wkładki. Obok kurczęcia ułożyć oczyszczoną, lecz nie krojoną marchew. Wlać na dno szybkowaru wodę, wrzucić kostki maggi, wstawić wkładkę z kurczęciem i marchwią tak, by nie dotykała wody. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 25 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Podawać z surowym roztopionym masłem lekko zakwaszonym sokiem z cytryny. Uwaga. jeśli dieta pozwala, lepiej zamiast marchwi podać dowolną surówkę. |