ďťż
Lemur zaprasza
Kuchnia z szybkowaru Mostek barani 1 łyżka śmietany 3 dag masło 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku Farsz. 1,5 szklanki ugotowanego na sypko ryżu 20 dag wątróbki 2 cebule 1 jajo 3 dog masła 1 łyżeczka mąki 1 gałązka bazylii 2 gałązki natki pietruszki kilka łyżek rosołu lub wody z przyprawą "Vegeta" (albo podobną) pieprz i sól do smaku Mostek barani namoczyć w serwatce lub maślance na 1 godzinę. W tym czasie przygotować farsz. Wątróbkę pokroić, obtoczyć w mące i usmażyć na maśle, po czym zemleć wraz ze smażoną razem cebulą. Dodać masło, pieprz, bardzo drobno posiekaną zieleninę i kilka łyżek rosołu, po czym zmiksować. Dodać ryż, surowe jajo i doskonale wymieszać, Z mostka usunąć żebra, zrobić kieszeń, natrzeć mięso roztartym z solą czosnkiem. Nadziać mostek przygotowanym farszem, otwór zaszyć białą nicią. Obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu (potrzebny tu dość szeroki szybkowar), posmarować śmietaną. Wlać na dno 1 szklankę wody, zamknąć szybkowar i ogrzewać 35 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. |