Lemur zaprasza
Budyń z papryki 60 dag papryki, 1/2 kostki masła, 20 dag chleba, 2 i 1/2 szklanki mleka, 4 jaja, 1-2 łyżki bułki tartej, 1 cebula, 2 łyżki tartego żółtego sera, 20 dag móżdżku cielęcego lub wieprzowego (lub inne podroby),sól, pieprz, 1 łyżka m±ki, tłuszcz i bułka tarta do formy Chleb pokroić w drobn± kostkę, zanurzyć na chwilę w mleku, Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić. Paprykę wymyć, usun±ć ogonek i nasiona, pokroić drobno i razem z cebul± poddusić na tłuszczu. Cebulę z papryk± wymieszać z chlebem, żółtkami i ubit± na sztywno pian±. Doprawić do smaku. Masę wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tart± bułk±. Formę zamkn±ć i gotować w k±pieli wodnej przez ok. 1 godz. W czasie gotowania dolewać wody. Móżdżek oczy¶cić z błon, ugotować, odcedzić, posiekać, przyprawić sol± i pieprzem do smaku. Po wyjęciu budyniu z formy otwór w budyniu napełnić móżdżkiem. Zasmażyć na biało m±kę z tłuszczem, rozprowadzić mlekiem, posolić, zagotować, zaci±gn±ć żółtkiem i gor±cym sosem polać budyń. |