d17

Lemur zaprasza

Budyń z papryki


60 dag papryki,

1/2 kostki masła,

20 dag chleba,

2 i 1/2 szklanki mleka,

4 jaja,

1-2 łyżki bułki tartej,

1 cebula,

2 łyżki tartego żółtego sera,

20 dag móżdżku cielęcego lub wieprzowego (lub inne podroby),sól,

pieprz,

1 łyżka m±ki,

tłuszcz i bułka tarta do formy



Chleb pokroić w drobn± kostkę, zanurzyć na chwilę w mleku, Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić. Paprykę wymyć, usun±ć ogonek i nasiona, pokroić drobno i razem z cebul± poddusić na tłuszczu. Cebulę z papryk± wymieszać z chlebem, żółtkami i ubit± na sztywno pian±. Doprawić do smaku. Masę wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tart± bułk±. Formę zamkn±ć i gotować w k±pieli wodnej przez ok. 1 godz. W czasie gotowania dolewać wody. Móżdżek oczy¶cić z błon, ugotować, odcedzić, posiekać, przyprawić sol± i pieprzem do smaku. Po wyjęciu budyniu z formy otwór w budyniu napełnić móżdżkiem. Zasmażyć na biało m±kę z tłuszczem, rozprowadzić mlekiem, posolić, zagotować, zaci±gn±ć żółtkiem i gor±cym sosem polać budyń.


  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • teen-mushing.xlx.pl
  • WÄ…tki
    Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Lemur zaprasza